Skip to content
  • Zero GB
  • Pandora GB
  • Agartha GB
  • Felis GB
  • Dryads GB
  • Destan GB
  • Oreads GB
  • Minark GB
  • Zion GB
  • Mağaza

Rise Online Gold Bar

Oyun Haberleri

  • Oyun
  • Teknoloji
  • Knight Online Cash
  • Knight Online GB
  • Knight Online İtem
  • Rise Online Cash
  • Rise Online GB
  • Mağaza
  • Toggle search form

Teknoloji savaşındaki zımnî cephe: Yeni silah yapay zeka mı?

Posted on 10 Nisan 2023 By admin
Gönderiliyor
İnceleme
0 (0 Kullanıcı Oyu)

Son periyotta neredeyse her gün yapay zeka uygulamalarına bir yenisi ekleniyor. Gelişen yapay zeka teknolojisi riskleri de beraberinde getiriyor. Resim ve grafik dizayndan beste yapmaya; şiir yazmaktan makale yazımına kadar birçok alanda farklı alanlarda tahlil sunduğunu sav eden yapay zeka uygulamalarını artık birçok öğrenci derslerinde kullanıyor. Bu ‘tembellik yaratacak’ tartışmalarının yanında öteki bir taraftan son vakitlerde hatalıların dolandırıcılık ve öteki siber hataları işlemek için konuşma yapay zeka takviyeli ChatBotları kullandıkları öne sürüldü. Tartışmanın son noktasında ise ‘işsizlik ve manipülasyon’ var… 

Ancak hem Covid sürecinde hem de öncesinde birçok komplo teorisinde ismi geçen Bill Gates’in yapay zeka uygulamalarını fazlaca destekliyor olması tekrar benzeri teorilerin ortaya çıkmasına neden oluyor…

Yapay zeka alanında süren gelişmeler teknoloji dünyasında fırtına üzere eserken, buna gelişime sert bir biçimde karşı çıkanlar da mevcut. Hatta dünyanın en zenginlerinden Bill Gates ve Elon Musk bu bahiste sert bir atışma içinde.

Yapay zeka gelişmeleri yalnızca teknoloji şirketlerinin değil tıpkı vakitte devletlerinde de gündemine girdi. Çin ve İtalya, ABD merkezli OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’yi yasaklarken, Kanada ve Avustralya ise uygulama hakkında soruşturma başlattı.

Peki yapay zeka uygulamalarına karşı neden bir çekinceli bir yaklaşım var? Yasaklar için mevzu yalnızca şahsî bilgiler mi?…

Yapay zeka dayanaklı ChatBot uygulaması olan ChatGPT birinci yasaklayan ülke İtalya oldu. Yasağa münasebet olarak veri kullanımıyla ilgili tasalar gösterildi. İtalya, ChatGPT’nin yeteri kadar bilgili olmadığı ve insanları yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle engellemeye gitmişti. Ayrıyeten küçük çocukların ChatGPT’nin tesirlerinden korunmamasını sağlanacağı vurgulandı.

KANADA VE AVUSTURALYA YAPAY ZEKAYA DAVA

 OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT karşı alınan kararlar peş peşe gelirken, Kanada ChatGPT’nin üreticisi olan ABD merkezli yazılım firması OpenAI  hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.  Kanada Saklılık Komiseri Philippe Dufresne, OpenAI hakkında açılan soruşturmanın, “kişisel bilgilerin müsaadesiz olarak toplanması, kullanılması ve ifşa edilmesini tez eden bir şikayet” üzerine başlatıldığı belirterek “Hızla ilerleyen teknolojik gelişmelere ayak uydurmamız ve bir adım önünde olmamız gerekiyor ve bu benim temel odak alanlarımdan biri” dedi.

Avustralya’da ise Hepburn Belde Lideri Brian Hood, “Rüşvet suçlamasıyla karşı karşıya olduğu” iddiasını paylaşan ChatGPT’ye dava açtı. Avukatlar, ChatGPT’nin sahibi OpenAI’ye 21 Mart’ta bir mektup gönderdiklerini ve OpenAI’ye müvekkilleriyle ilgili kusurları düzeltmesi istedi. Avukatlar, OpenAI’ın Hood’un yasal mektubuna şimdi karşılık vermediğini söyledi.

Son olarak Almanya’da ise Alman hükümetinin Ferdî Bilgilerin Müdafaasından ve Bilgi Özgürlüğünden Sorumlu Vazifelisi Kelber, bilgi güvenliği tasaları nedeniyle prensip olarak gerekirse yapay zekaya dayalı sohbet robotu ChatGPT’yi engelleyebileceklerini bildirdi.

BİLL GATES VE ELON MUSK KARŞI KARŞIYA

Her ne kadar OpenAI’YA 10 milyar dolardan fazla para yatıran Microsoft’un kurucusu Bill Gates, ChatGPT’yi 1980’den bu yana karşılaştı en değerli teknoloji olarak nitelendiriyor olsa da; SpaceX, Tesla ve Twitter’ın sahibi Elon Musk, bu uygulamaların ‘sınırlı bir anlayışa’ sahip olduğu görüşünde.

ABD Lideri Biden ise yapay zeka’nın tehlikeli olup olmadığı sorulduğunda şöyle karşılık vermişti; “Bunu vakit gösterecek, olabilir. Bana nazaran teknoloji şirketlerinin, eserlerini halka sunmadan evvel inançlı olduklarından emin olma sorumluluğu var…

300 MİLYON KİŞİNİN İŞİ TEHLİKEDE

Yapay zeka uygulamaları şu an için ‘işlerinizi kolaylaştırmak için’ sloganıyla servis edilse de uzmanlara nazaran bu uygulamalar daha fazla geliştikçe birtakım iş kollarını tehlikeye atabilir. Dünyanın en büyük yatırım bankalarından olan ABD’li Goldman Sachs, hazırladığı raporda gelişen yapay zeka teknolojilerinin ilerleyen yıllarda yüz milyonlarca kişinin işsiz kalmasına neden olabileceğini belirtti. Bankaya nazaran bu sayı 300 milyondan fazla kişiyi kapsıyor.

En fazla etkilenecek meslek kümeleri ise şöyle;
Ofis ve İdari hizmet alanında %46
Hukuk alanında %44
Mimarlık ve Mühendislik alanında %37
Fizik ve Toplumsal Bilimler alanlarında %36
Ekonomi alanında %35

Konuyla ilgili Haber7’ye demeç veren Marmara Üniversitesi İrtibat Fakültesi’nden Profesör Hekim Cem Sefa Sütçü de soruna yalnızca ferdî data üzerinden bakmanın yetersiz kalacağına dikkat çekerek uygulamaların insanlığa karşı sorumlu olarak devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

İşte Sütçü’nün o açıklamaları;

Yapay zeka tarafında çok süratli bir gelişim var. Bununla bir arada kimi soru ve meselelerde ortaya çıkıyor. Lakin şöyle de bir durum var; Bunun bu türlü olacağı belirliydi…

” YASAKLAMAK YERİNE ‘SORUMLULUK’ “

Beşerler bir yandan yapay zekâ uygulamalarını geliştirmek istiyor başka bir yandan bundan korkuyor. Elbette yasaklamak asla bir tahlil olmayacak. Yasaklandığında bunlar zımnî kapaklı olarak devam edecek. Bu yüzden yapılmasın demek tahlil değil yerine düzenlemek daha uygun olacaktır.

İnsanın yetenekleri sonlu bunu geliştirmek için her vakit çeşitli araçlardan yararlanılmıştır. Makinalar, bilgisayarlar ve artık de yapay zekâ… Burada aklı selim olmak dediğimiz kavramın devreye girmesi gerekiyor. Denetlemek, regüle etmek ya da öz kontrol süreçleri işlemeli.

“HER ŞEYİ BİLMİYORLAR VE HER VAKİT HAKİKAT SÖYLEMİYORLAR”

ChatGPT ya da gibisi yapay zekâ uygulamalarının hudutları da var. Bu uygulamalar, her şeyi bilmediği üzere her vakit doğruyu söyleyemeyebiliyor. Bu uygulamaya bir çocuk üzere bizler öğretiyoruz. Makine öğrenmesi bu halde çalışıyor. Çocuklara düzgün şeyler öğretirsek düzgün şeyler yapar, makus şeyler öğretirsek ise makûs şeyler yapar.

YAPAY ZEKA BİLGİLERİ NEREDEN ALIYOR?

Bu uygulamalar İnternet üzerinde herkese açık olan bilgilerden faydalanıyor. Örneğin Google da birebir şeyi yapıyor. Google’ın bize gösterdiği bilgiler de onlara ilişkin değil, internet üzerinde herkese açık yayınlanan veriler… ChatGPT ise bu arama ve bilgileri yapay zekâ takviyesiyle diyalog biçiminde sunuyor.

DİYALOG KURARAK MAKİNALARLA İRTİBATA BAŞLADIK

O vakit şu soru akıllara geliyor? Neden öbür uygulamalar yasaklanmıyor. Ortada şöyle bir fark var; ChatGPT bir yapay zekâ. Eski uygulamalardan farklı olarak ChatGPT bu dataları alarak bir öğrenme gerçekleştirebiliyor ve bu öğrendiklerine nazaran bir kurgu ile bize karşılık veriyor. Yapay zekâ geliştikçe öğrendiklerinden bize sunduğu kurgu daha da gelişecektir. ChatGPT’de lisan sürece marifeti bulunuyor. Bu insanların her vakit istediği bir şeydi. Biz beşerler diyalog kurarak irtibat kuruyoruz. Bu bir noktada diyalog yoluyla makinalarla irtibat kurmamız manasına geliyor. Düşünün ki ChatGPT uygulaması 5 günde 1 milyon kullanıcıya ulaşabildi. Bu kadar talep ve ilginin sebebi ise diyalog kurabilme ve lisan sürece hünerinin olması nedeniyle insanların kendine daha yakın bulması.

“DÜNYA HAZIR DEĞİL FAKAT…”

Dünyanın bu gelişime hazır olmadığı bir gerçek fakat bu çalışmaların ‘sorumlu’ bir biçimde sürdürülmesi de gerekiyor.

ChatGPT ve gibisi yapay zeka uygulamalarının durdurulması için bir açık mektup yayınlayarak imza kampanyası başlatıldı. Başta SpaceX, Tesla ve Twitter’ın CEO’su Elon Musk, Apple’ın Kurucu Ortağı  Steve Wozniak ve muharrir Yuval Noah Harari  olmak üzere 50 binden fazla imza toplandı.

Bu imzayı atanlar kısaca şunu söylüyor; “Bu tıp çok gelişmiş yapay zeka sistemleri beşerler için sorun olmayacağından emin olunduğunda geliştirilmeli. İnsan bu sistemleri birbirlerine bile ziyan vermek için kullanabilir…”

“İNSAN VE EKOMOMİLER ÜZERİNDEKİ TESİRİ ŞİMDİ BİLİNMİYOR”

Bun de buna katılıyorum. Yeni bir şey bulmanın birinci heyecanıyla kullanım başladı ancak bu heyecanla birtakım şeyler kırılıp dökülebiliyor. Bence bu açık mektubun manası kırılıp dökülenleri toparlamak… Yasaklamak yerine bu biçim şeyler yapılmalı. Kim yasaklarsa yasaklasın bunlar bir formuyla üretilir lakin değerli olan insanlığa karşı sorumlu olarak devam etmesi. Şu anda bir belirsizlik var. İnsan üzerinde, iktisatta ve üretimde tesiri ne olacak şu an için bilinmiyor. Bunlar için yasak değil düzenleme gerekiyor.  Hukuk, etik ve ahlak kuralları bunun için var. Bunlara bağlı kalarak çalışmalar yapılması lazım. Yoksa kimin elinde nasıl kullanılacağı belirli olmayan bir araç olur. Bu da insanlığa faydadan çok ziyan getirir.

Oyun Haberleri

Teknoloji Haberleri Tags:Chatgpt, İş, Uygulamalar, Yapay Zeka, Yasak

Yazı dolaşımı

Previous Post: Nisan’da Ne Oynasak?
Next Post: Yasaklar yıldırmadı… OpenAI, teknoloji ülkesinde ofis açıyor!

İlgili Haberler

Twitter’ın eski çalışanlarına 500 milyon dolar tazminat borcu var Teknoloji Haberleri
Baidu yapay zeka robotu Ernie Bot’u geliştiriyor: ChatGPT kadar güçlü Teknoloji Haberleri
“Yapay zeka, pandemi yahut nükleer savaş ölçeğinde risk taşıyor” Teknoloji Haberleri
Musk TruthGPT ismindeki yapay zekayı açıkladı: ChatGPT’ye rakip olacak Teknoloji Haberleri
Şahsî Bilgileri Müdafaa Kongresi başladı! Teknoloji Haberleri
AB, çalışanlarından yapay zeka kullanmamalarını istedi Teknoloji Haberleri
ChatGPT ile yapılan ödevler anlaşılır mı? Teknoloji Haberleri
I Am Your President – İnceleme Oyun Haberleri
İsviçre’de siyasi partilerden yapay zeka kararı Teknoloji Haberleri
Apple’dan çok modlu yapay zeka: ChatGPT’den daha güçlü olacak Teknoloji Haberleri
Akkuyu Nükleer Güç Santrali için kritik muvaffakiyet: 5’incisi tamamlandı! Teknoloji Haberleri
Samsung, yapay zeka robotu geliştiriyor Teknoloji Haberleri

Son Haberler

  • Fallout Dizisinde Vault Boy’un Doğuş Öyküsünü Öğreneceğiz
  • EA, Codemasters Takımını Küçültüyor
  • Mortal Kombat 1’den Quan Chi Fragmanı!
  • The Day Before’un Geliştiricisinden ‘Şüphecilere’ Taş!
  • The Last of Us Part II Remastered’dan Yeni Bir Fragman Paylaşıldı

Activision Apple Bilgi Dizi Dolar Dünya Fiyat Gelir Google Gün Güncelleme Kullanıcı Kullanıcılar Meta Microsoft Milyar Dolar Milyon Mod Musk Oyun Oyuncu Oyuncular Oyunlar Oyunu Oyunun Platform Proje Reklam Satış Ses Steam Teknoloji Telefon Threads Twitter Türk Türkiye Ubisoft Uydu Uygulama Uzay Yapay Zeka İnceleme İphone İş

Metin2 EP
Rise Online Item
Rise Online Cash
Knight Online Item
Rise Online Gold Bar
Steam Cüzdan Kodu
Knight Online Gold Bar
FIFA Fut Kart
WoW 60 Day
Robux Al
Free Fire Elmas
Robux Kodu
Epin Pubg
Epin Valorant
İtem Bayi
Efsaneler Ligi
Steam İndir
KO Gold Bar
GB Rise
FIFA Mobile Points

Oyun Haberleri

RSS hatası: A feed could not be found at `https://oyuneks.com/blog/`; the status code is `403` and content-type is `text/html; charset=UTF-8`
Tweets by OyunEKS

Amd Counter strike counter strike 2 csgo cs go cs go 2 diablo diablo 4 Dünya elden ring epic games fps gekko Güncelleme hitman  league of legends lol metin2 metin2 ep minecraft Nvıdıa Oldukça Oyun oyuneks oyun haberleri Oyunu Playstation pubg pubg mobile pubg uc resident evil 4 rise online rise online cash rise online gb steam The Last Of Us twitch ubisoft valorant valorant vp xbox Çıkış İndirim İçerisinde

  • Valorant VP
  • LoL RP
  • PUBG UC
  • PUBG UC ID Yükleme
  • Metin2 EP
  • Mobile Legends Elmas
  • Knight Online GB
  • Rise Online Cash
  • Rise Online GB
  • İtem Satış
  • Bigo Live Elmas
  • Wolfteam Nakit
  • En Ucuz GB
  • phBot
  • Kuryetec
  • Elmas Yükleme
  • Rise Online Item
  • Cabal Alz
  • Efsaneler Ligi
  • KO Goldbar
  • LoL RP
  • Robux Al
  • Rise GB
  • Luxury Travel Turkey
  • Metin2 EP
  • Rise Online Goldbar
  • Senin İçin
  • Steam Cüzdan Kodu
  • Metin2 Ejder Parası
  • Rise Online Cash
  • Valorant E-Pin
  • Knight Online Item
  • İtem Bayi
  • Steam İndir
  • PUBG E-Pin
  • League of Legends RP
  • Tüm hakları saklıdır © 2023 Knight Online Gold Bar. Reklam ve İşbirliği Mail by eup. Sponsored by Oyuneks.